autor: dziad proszalny » 18 mar 2015, 9:29
C.K.O.
Malo jest tak bezrozumnych decyzji, jak to przy podejmowaniu decyzji o przedszkolu, wraz ze sprzedażą budynku dawnej biblioteki.
Zapewne ta wierchowna rada, a tak do niej zwraca się przewodnicząca /wysoka rado/, nie zna , a mniemam że nawet nie słyszała o dziele Immanuela Kanta "Krytyka czystego rozumu". Przecież to dzieło zakazane było tylko do roku 1966 i z indeksu ksiąg zakazanych w tym 1966 roku spadło.
Przecież ci rządzący to są z wykształcenia humaniści i nie mieści mi się w głowie ,że takiej pozycji nie znają, a nawet nie chcą z niej wyciągać wniosków dla siebie. Już Mikołaj Gogol stwierdził " Bardzo wiele książek trzeba przeczytać, aby uświadomić sobie jak człowiek mało wie."
A przecież przyniosło by to skutek w postaci rozumnego podejmowania rożnych decyzji, a nie wręcz odwrotnego.
Widzę ,że pracownia podjęła się trudu wykładów niczym jakiś uniwersytet nieokreślonego wieku.
Nie wiem czy to pomoże ?, zapewne nie, ale chociaż się próbuje.
Kiedyś przeczytałem gdzieś słowa Wielkiego Napoleona gdy go zapytano : " Kiedy zaczyna się wychowanie dziecka ?, odpowiedział : myślę, że jakieś dwadzieścia parę lat przed jego urodzeniem".
Tak,że tę genialną myśl Napoleona polecam rodzicom dzieci, które maja skorzystać z przedszkola.
Ta arogancka władza niczego się nie nauczyła, niczego się nie uczy i myśli tylko o sobie i swoich odlotowych pomysłach nie zważając na na tych o odmiennych zdaniach. Nie chce nawet z minimum innych propozycji skorzystać.
dp.